Kínai zöld tea

A közismert legenda szerint a teafőzést majdnem háromezer évvel Krisztus előtt fedezte fel a kínai császár, amikor a Camellia sinensis nevű fa egy levele a forrásban lévő vízbe hullott. E pillanattól kezdve a tea mélyen beitatódott az emberiség történelmébe. A kínaiak igen korán felfedezték a tea egészségre gyakorolt jótékony hatását, és a legkülönfélébb panaszok kezelésére használták. Az ókortól napjainkig rendszeresen fogyasztják is mindenféle alkalomkor, így étkezés mellé, vagy egyszerűen csak élvezetből.


Egy csésze friss tea
Flickr by Kanko


 A legnépszerűbb teafajta Kínában a zöld tea, bár mellette számos más teafajta is megtalálható itt. Kínához mérhető teakultúrával talán csak Japán rendelkezik. A kínai teák alapvetően hat csoportba sorolhatók, melyeken belül a minőség alapján még további osztályokba sorolják  a leveleket. E szerint megkülönböztetünk fehér, sárga, zöld, vörös, fekete sárkány és fekete teákat. E teáknak nemcsak a színük eltérő, hanem  hatásuk is más-más. A legismertebb kínai zöld tea fajta a Xi Hu Longjing.


Xa Hu Longjing tea
Flickr by Chashitsu Lasere


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Zöld tea